Ungersk mat

Ungersk mat
God mat med paprika de kan man få i Ungern. Paprika används mycket i det Ungerska köket, och det är inte bara den paprikan vi i Sverige är vana vid. Utan den ljusgula/vita ungerska paprikan. Det sägs att maten är stark och fet, och de ligger mycket i det. Ni känner säkert till langos, en slags fritierad potatiskaka. På den friterade potatiskakan brukar man oftast ha vitlöks-olja och salt. Kanske är det inte något du är van vid som bara ätit langos i Sverige. Men i Sverige serveras langos med rödlök, gräddfil och stenbitsrom på. Dock är det inget man har i Ungern, utan det är bara en försvenskning av langos kan man säga. Mest kända ungerska rätten är nog gulasch soppan. Det är en soppa som innehåller nötkött, lök, paprika, kumminfrön, tomater och potatis. En annan mycket vanlig ungersk rätt är Paprikás csirke, som på svenska betyder Paprika kyckling. Till paprikás csirke har man nokedlivel, som är en slags pasta. Paprikás csirke innehåller kyckling, lök, stark paprika, grön paprika, tomat och créme Fraiche. En riktigt god rätt som verkligen måste testas när man är i Ungern!
Något Ungrarna äter nästan varje dag, eller i alla fall flera gånger i veckan är soppa. Kanske inte låter sådär jätte lockande för dem som inte är van vid soppa. Men i Ungern vet dom verkligen hur man gör god soppa. Soppa äter man ofta som "förrätt" och efter det blir de en middag med kanske kött och nokedlivel. En soppa som är rätt vanlig i Ungern är "Húz léves", som innehåller morötter, palsternacka, tunn strå pasta och köttben.

Gulasch soppa

Lángos
Paprikás csirke med nokedlivel / Paprika kyckling med nokedlivel

Húz léves/köttsoppa

I Ungern är det inte alls ovanligt att man äter soppa varje dag. Man brukar oftast äta soppa och sen efter det blir det kanske en kött rätt med något till.
Dryck- Pálinka
Pálinka är ett ungerskt brännvin på 40 % som finns i olika prisklasser och även av olika kvalitér och av olika producenter. Pálinka är gjort på frukterna persika, päron, äpple, körsbär och plommon.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0